Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας

Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας

Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας

Στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, εκτός από την κατάνυξη που θα νιώσετε και την επιβλητική ατμόσφαιρα της θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και τέσσερα πολυ ενδιαφέροντα μουσεία: Το Εκκλησιαστικό, το Ιστορικό, το Λαογραφικό και το Μουσείο Μουσικών οργάνων. 

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Εδώ θα δείτε να εκτίθενται αντικείμενα από την πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά της Σκιάθου. Στις βιτρίνες μπορεί να θαυμάσει κανείς τη συλλογή ιερών κειμηλίων, ασημένιων και χρυσών δισκοπότηρων, δισκαρίων, σταυρών ευλογίας καθώς και μοναδικές εκδόσεις ευαγγελίων και θρησκευτικών βιβλίων. Το Μουσείο διαθέτει επίσης, σπάνιες φορητές εικόνες, είδη μικρογλυπτικής, χειρόγραφα, αναλόγια κ.α.

Ιστορικό Μουσείο

Το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της Μονής Ευαγγελιστρίας χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου της Μονής. Για την κάλυψη των αναγκών διεξαγωγής σεμιναρίων, συνεδρίων και εκδηλώσεων έχουν τοποθετηθεί καρέκλες και ξύλινα τραπέζια «μοναστηριακού τύπου». Στο Μουσείο ανήκει Συλλογή εποπτικού υλικού για τους Βαλκανικούς Πολέμους με ιδιαίτερο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και εφημερίδες της περιόδου 1912-1913.

Λαογραφικό Μουσείο

Λειτουργεί στο χώρο του παλιού Ελαιοτριβείου στη βόρεια πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής Ευαγγελιστρίας. Μέσα από τα εκθέματα προβάλλεται η τοπική παράδοση και ο πολιτισμός της περιοχής. Στην αίθουσα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή των κατοίκων με τον αργαλειό, τον παραδοσιακό φούρνο, τα χρηστικά σκεύη και τις τοπικές φορεσιές.

Μουσείο Μουσικών οργάνων

Στεγάζεται στη Μονή της Ευαγγελιστρίας και θεωρείται μοναδικό στο είδος του στην ελληνική επικράτεια. Φιλοξενεί 500 εκθέματα από τη συλλογή της Άννας Δεληγιάννη, η οποία από τη δεκαετία του ’70 είχε περισυλλέξει μουσικά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για παραδοσιακά όργανα – έγχορδα, κρουστά, πνευστά- φτιαγμένα από ποικίλα υλικά και με άγνωστες στο πλατύ κοινό ονομασίες. Κάποια όργανα που προέρχονται από την Αφρική, φτιαγμένα από φύλλα καλαμποκιού ή από κουτιά Ανθρωπιστικής Βοήθειας, διακρίνονται για την απλότητα και την πρωτοτυπία τους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου ινδικά σιτάρ, σήμαντρα, πολεμικές σάλπιγγες, παραδοσιακά σαντούρια κ.α.

Related Articles

Leave your thought here