Σκιαθίτικο Σπίτι

Σκιαθίτικο Σπίτι

Το ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ είναι μία ιδιωτική προσπάθεια για την διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο! Πρόκειται για ένα μικρό  οικογενειακό μουσείο κατά τα πρότυπα των σπιτιών που έχουν έκθεμα τον εαυτό τους.  Είναι ένα πετρόχτιστο διώροφο του 1910 στην πρωτεύουσα του νησιού, που είναι άλλωστε  και ο μόνος οργανωμένος οικισμός, στην οδό Πολυτεχνείου, κοντά στο κέντρο.

Ό επισκέπτης κατά την περιήγηση του μέσα στο χώρο συναντά τα κειμήλια των πέντε γενεών της οικογένειας. Πρόκειται για εκθέματα διαφορετικών εποχών και προελεύσεων, φορεσιές αυθεντικές, λάμπες, κασέλες, καρέκλες και σοφάδες, πίνακες και φωτογραφίες, σερβίτσια, μεταξωτά και υφαντά, που συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Στο ισόγειο υπάρχει το αυθεντικό τζάκι, ο καστρινός και ο σκιαθίτικος καναπές, ένας πολυέλαιος του 1883, ένας ρωμαϊκός αμφορέας, παραδοσιακές φορεσιές, σκιαθίτικα χαλιά, κεντήματα και κοσμήματα. Μία ξύλινη σκάλα οδηγεί στον όροφο του σπιτιού όπου υπάρχουν τρία δωμάτια και ένα οφίς, όπου δεσπόζει μια λιθογραφία με τον Γεώργιο Α΄ και την Όλγα. Επίσης, ο επισκέπτης στον όροφο θα δει κασέλες με κειμήλια, τον αργαλειό, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια, την ξύλινη κασέλα της νύφης, και κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες, με τις μορφές των παλαιότερων γενεών σε σέπια και ασπρόμαυρα πορτρέτα. Από τα παράθυρα βλέπει κανείς την αυλή του σπιτιού, όπου ανάμεσα σε πρασινάδες υπάρχουν τα μεγάλα πιθάρια (αντικείμενα αποθήκευσης του ελαιόλαδου), γεωργικά εργαλεία και μυλόπετρες.

Η ξενάγηση στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» γίνεται από τα μέλη της οικογένειας με βιωματικό τρόπο.

Λίστα εκθεμάτων:

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α’ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους είναι ένα από τα κειμήλια του σπιτιού. Όταν στις  23 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί έκαιγαν το νησί της Σκιάθου, ως αντίποινα για τη σύλληψη του Γερμανού Διοικητή του Βορείου Αιγαίου, Γιόζεφ Άντλερ από αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ, εκείνη την ημέρα μπήκαν και στο συγκεκριμένο σπίτι και αντικρίζοντας τη φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους, που βρισκόταν στο ισόγειο πάνω από το τζάκι του σπιτιού, χαιρέτησαν μπροστά από τη φωτογραφία και έφυγαν χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή ζημιά.

2. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ‘Καλαμπάκα’ 1946

Φωτογραφικό υλικό του ναρκαλιευτικού, ‘Καλαμπάκα’ 1946, όπου ο Άγγελος Παπαδοπούλης ήταν ο πρώτος μηχανικός του πλοίου. Το πλοίο καθάριζε τη θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων από τις νάρκες, που είχαν απομείνει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημαία, η σφυρίχτρα και τα κιάλια ανήκουν στο συγκεκριμένο πλοίο. 

3. EΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (1939-1945), άντρες μέλη της οικογένειας φυγάδευαν με κίνδυνο τη ζωή τους, Άγγλους , που είχαν απομείνει στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επίσημο έγγραφο είναι ένα ευχαριστήριο της αγγλικής κυβέρνησης απέναντι στους άντρες αυτούς.

4. ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ Παρέλαση του βασιλικού ζεύγους στην Κέρκυρα.

5. ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ 1879, 1881 ΚΑΙ 1894.

6. ‘ΝΥΦΙΚΗ ΚΑΣΕΛΑ’, 1838

7. ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ, 1838

8.ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ, 1910

9. ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ Α’ ελληνικός στόλος σε ατμόπλοια

10.ΑΓΓΕΙΑ

11.ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΑΠΟ ΟΒΙΔΑ

12. ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΗ

Ώρες λειτουργείας καθημερινά  10:00-13:00 & 18:00-22:00

Τηλέφωνο: 2427021334, 6973221138

Related Articles

Leave your thought here