Η Σκιάθος παρόλο που πλέον είναι ένα νησί που ακολουθεί την εξέλιξη με 5άστερα ξενοδοχεία σύγχρονες εγκαταστάσεις και επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχει καταφέρει να διατηρεί ήθη και έθιμα πού υπάρχουν εδώ και αιώνες.
Περιγραφικά κάποια από αυτά είναι.
Καμάρα
Είναι το Σκιαθίτικο χορευτικό τραγούδι που το τραγουδούν και χορεύουν μόνο γυναίκες ντυμένες με την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά τους. Η καμάρα η αλλιώς το τραγούδι του Αϊ-Γιώργη χορεύεται σύμφωνα με τον ομώνυμο χορό ύστερα από την δεύτερη ανάσταση και στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου. Οι γυναίκες “πλεκουν” τα χέρια τους χιαστί και σχεδόν ενωμένες χορεύουν κυκλικά.
Σκιαθίτικη ενδυμασία
Χρησιμοποιούνταν καθημερινά από τους κατοίκους. Οι άντρες φορούσαν βράκες και φέσι με μακριά φούντα αλλά μετά την επανάσταση του 1821 άρχισε η σταδιακή αντικατάσταση της βράκας με παντελόνι.Η παράδοση για την ανδρική φορεσιά μπορούμε να πούμε ότι έσβησε όταν τελευταίος βρακοφόρος της Σκιάθου πέθανε τη δεκαετία του 60. Η γυναικεία Σκιαθίτικη ενδυμασία υπάρχει ακόμα και σήμερα και την φορούν αρκετές γυναίκες σε γιορτές, παρελάσεις και πανηγύρια. Ήταν σαφώς ωραιότερη και πολυτιμότερη από την ανδρική και είναι κάποιοι από τους λόγους που πολλές έχουν διασωθεί. Η γυναικεία ενδυμασία αποτελείται από: Πουκάμισο, φανέλα, κάλτσες,γουνάκι φτιαγμένο από τσόχα, γιλεκάκι από βελούδινο ύφασμα και με στολίδια στο λαιμό,μεσοφόρι(κωλοβόλι) ένα εσωτερικό μάλλινο φουστάνι, χρυσή ζώνη, μεταξωτό μαντήλι που δένεται μπροστά και ένα μεγάλο μάλλινο κροσσωτό μαντήλι που φοριόταν το χειμώνα. Την ενδυμασία συνόδευαν μεγάλα σκουλαρίκια με φλουριά, βραχιόλια, δαχτυλίδια, καρφίτσες και ένα περιδέραιο από χρυσή λεπτή αλυσίδα από όπου κρεμόταν χρυσά φλουριά.
Τοπικά προϊόντα – Σκιαθίτικη κουζίνα
Η κουζίνα της Σκιάθου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διαθέτει πρωτότυπες λιχουδιές, οι περισσότερες με βάση τα θαλασσινά καθώς παραδοσιακές πίτες και μοναδικά γλυκά.Εκτός από τις συνταγές φαγητών και γλυκών πολλά είναι τα τοπικά προϊόντα όπως μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο, τσίπουρο και φυσικά μοναδικά κρασια και λικέρ όπως ο περίφημος Αλυπιακός Οίνος που παρασκευάζεται στην ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας και έχει πάρει το όνομα του από τον Ιερομόναχο Αλύπιο που σημαίνει επίσης χωρίς λύπη. Μερικά από τα τοπικά γλυκά είναι…
ΧΑΜΑΛΙΑ: Θεωρούνται παραδοσιακά τα γλυκά που σέρβιραν στους γάμους. Το σχήμα τους τριγωνικό έμοιαζε με φυλαχτό για τους νεόνυμφους. Γεμισμένα με μέλι και καρύδι υλικά που βοηθούσαν το ζευγάρι να αποκτήσει απογόνους. Το φύλλο είναι χειροποίητο και τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη.
ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ: Αλλο ενα παραδοσιακο γλυκο της Σκιαθου .Παρασκευάζονται με ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα ζυμωμένη με ζάχαρη και ανθόνερο. Το σχήμα τους μοιάζει, με κρινακι και ψήνονται ελαφρά. Μόλις βγουν ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με άχνη.Προσφέρονται κυρίως σε βαπτίσεις και ονομαστικές εορτές.
ΑΣΠΡΟ: Ειναι γλυκό του κουταλιού που σερβίρεται ακόμα και στις μέρες μας στους αρραβώνες. Παρασκευάζεται με ψιλοκομμένη, ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, σιρόπι ζάχαρης και λεμόνι.Το μυστικό είναι στο καλό δέσιμο των υλικό που σημαίνει και καλό δέσιμο για το ζευγάρι. Το βάζουμε σε μεγαλες σουπιερες και ο καθένας παίρνει την μεριδα του με το κουταλάκι.
Τα κάλαντα της Μεγάλης Πέμπτης
Τα παιδιά του νησιού μετά την πρωινή εκκλησία και αφού μεταλάβουν, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με δενδρολίβανο, βιολέτες, τριαντάφυλλα, κρίνα και παπαρούνες και τραγουδούν τα κάλαντα της Μεγάλης Πέμπτης.
Το Αγιορείτικο Τυπικό της Μεγάλης Παρασκευής
Στην Σκιάθο η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους και το έθιμο θέλει τους ντόπιους να μην βάζουν ούτε μπουκιά στο στόμα τους, ενώ δεν κάνουν και χειραψία όταν συναντιούνται. Στην Σκιάθο ακολουθείτε το Αγιορείτικο Τυπικό όσον αφορά την περιφορά του Επιταφίου. Έτσι, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του επιταφίου θα αρχίσει στις 4 το πρωί. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, η λιτανεία θα περάσει από όλα τα καλντερίμια της Χώρας, ανάμεσα από τα φωταγωγημένα σπίτια.Όταν η λιτανεία θα επιστρέψει στην εκκλησία περίπου στις 5:30 το πρωί, όλοι θα σταθούν μπροστά στην κλειστή της πόρτα για την αναπαράσταση της Καθόδου του Κυρίου στον Άδη, με τον Ιερέα να φωνάζει «Άρατε Πύλας» και να σπρώχνει δυνατά την πόρτα.
Πανηγύρια
Ο επιτάφιος της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Μονή Ευαγγελιστρίας είναι για το νησί της Σκιάθου μια μεγάλη γιορτή. Χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.Εκτός, όμως, από τον Δεκαπενταύγουστο, πολλές είναι ακόμα οι γιορτές των Αγίων που δίνουν στους Σκιαθίτες αφορμή για πανηγύρια και γιορτές. Τα σημαντικότερο από αυτά είναι στις 21 Νοεμβρίου στην Παναγία Κουνίστρα την πολιούχο του νησιού όπου οι κάτοικοι μεταφερουν την εικόνα από τον Μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών με τα πόδια στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα και φτάνουν στο μοναστήρι της πολιούχου όπου τελείται αγρυπνία και επιστρέφει την ανήμερα της γιορτής στην πόλη της Σκιάθου με τιμές.