ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Σκιάθου που προσφέρεται ως κέρασμα συνήθως στους γάμους. Φτιάχνεται σε πολύ μεγάλο ταψί, που το ονομάζουμε “σινι” και κάποιες φορές είναι μεγαλύτερο του ενός μέτρου. Το κάθε “σινι” μπορεί να χωρέσει έως και πάνω από 150 κομμάτια μπακλαβά γνωστά ως “ψαρες”. Έχει δύο κυρίως εκδόσεις, τον ξανθό αμυγδαλωτά και τον καστανό καρυδάτο. Τα κύρια συστατικά είναι αμύγδαλα η καρύδια, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κανέλα και σιρόπι η μέλι. Μπορεί να ξεπεράσει επίσης τα 8 φύλλα πάχος.
Τη συνταγή την έφεραν στην Σκιάθο οι Μικρασιάτες περίπου το 1920.
ΧΑΜΑΛΙΑ: Θεωρούνται παραδοσιακά τα γλυκά που σέρβιραν στους γάμους. Το σχήμα τους τριγωνικό έμοιαζε με φυλαχτό για τους νεόνυμφους. Γεμισμένα με μέλι και καρύδι υλικά που βοηθούσαν το ζευγάρι να αποκτήσει απογόνους. Το φύλλο είναι χειροποίητο και τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη.
ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ: Αλλο ενα παραδοσιακο γλυκο της Σκιαθου .Παρασκευάζονται με ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα ζυμωμένη με ζάχαρη και ανθόνερο. Το σχήμα τους μοιάζει, με κρινακι και ψήνονται ελαφρά. Μόλις βγουν ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με άχνη.Προσφέρονται κυρίως σε βαπτίσεις και ονομαστικές εορτές.
ΑΣΠΡΟ: Ειναι γλυκό του κουταλιού που σερβίρεται ακόμα και στις μέρες μας στους αρραβώνες. Παρασκευάζεται με ψιλοκομμένη, ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, σιρόπι ζάχαρης και λεμόνι.Το μυστικό είναι στο καλό δέσιμο των υλικό που σημαίνει και καλό δέσιμο για το ζευγάρι. Το βάζουμε σε μεγαλες σουπιερες και ο καθένας παίρνει την μεριδα του με το κουταλάκι.
Πριν την αναχώρηση σας από το νησί αξίζει να αγοράσετε ένα από τα παραδοσιακά γλυκά που θα συνοδεύσουν τις γλυκές αναμνήσεις από τις διακοπές σας .